După școli închise, activități restrânse, acțiuni suspendate și mesaje emise la frecvență de picătură chinezească, am ajuns la momentul în care ne întrebăm ce mai este normal? În care colțișor rutina traiului nostru zilnic a mai rămas… rutină?
Astăzi, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere informează scurt:
“Toate operaţiunile care se efectuează pentru examinarea candidaţilor în obţinerea permisului de conducere, se vor face în baza unei programări on-line, începând cu data de 16.03.2020. Operaţiunile la care facem referire, sunt următoarele: înregistrare candidat, examinare/reexaminare probă teoretică, programare/reprogramare probă practică. Timpul alocat pentru fiecare activitate programată va fi de 3 minute. Accesul în sala de așteptare pentru oricare dintre solicitările adresate Serviciului este permis cu cel mult 15 minute înainte de ora programată, pe baza actului de identitate, doar pentru solicitantul operaţiunii”.
În alt colț, elevii sunt trimiși acasă, Primăria Slatina închide creșele iar Inspectoratul Școlar Județean anunță, printre altele, că:
„Înscrierea pentru clasa pregătitoare se poate realiza online, iar calendarul se va prelungi cu o săptămână, după reluarea cursurilor, pentru toate celelalte activități”.
Prefectura Olt monitorizează situația și lansează informații în ritm alert: 410 persoane izolate, 4 aflate în carantină și alte 176 ieșite din izolare. În plus,
„La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt au fost înregistrate 4 dosare penale, pentru săvârşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor şi a fost aplicată o sancţiune contravenţională pentru nerespectarea măsurii izolării la domiciliu; iar la nivelul Serviciului de Control în Sănătate Publică Olt s-au aplicat 3 avertismente şi 3 amenzi contravenţionale, conform H.G. 857/2011, persoanelor care nu au respectat măsura de izolare la domiciliu cu privire la prevenirea răspândirii virusului COVID -19”. (Sincer, nu prea îmi este clar cum e cu avertismentele date de DSP. Date pentru ce?Or fi pășit doar cu un picior peste pragul ușii???)
Mai aflăm și că se pun piedici măsurilor de siguranță (alea care sunt într-o țară mereu nepregătită), se trece vama clandestin, se pârăsc vecini, se rup prietenii, se abandonează familii… De parcă virusul sare de pe un om pe altul precum purecii. Oamenilor le e frică mai degrabă de… frică decât de boală și sunt paralizați și incapabili să pună rațiunea la treabă. Cât de greu este să avem grijă de propria noastră igienă? Și cât de greu poate fi să stăm în casă, dacă și pentru cine este cazul, 14 zile?
Departe de a ridiculiza sau a minimaliza fenomenul CORONAVIRUS, cu tot ceea ce înseamnă riscuri, sistări de activitate, magazine goale, dezinfectanți lipsă, oameni izolați, agitați, speriați, un lucru e cert: ce ne este scris în frunte ne este pus. Grav este atunci când teama de realitate și instinctul neevoluat, rămas undeva în copacul de unde a coborât Australopitecus, sparg barierele unei gândiri raționale.