Ce face un city manager? Aș putea fi puțin ironică îndreptând întrebarea către binecunoscutul Minel Prina și la fel de binecunoscutul Cristian Cismaru. Renunțând totuși la ironii, pot spune ce zice la… manual. Ăla al administratorului public. Și zice așa:
„Administratorul public facilitează interacţiunile şi soluţionează problemele ce se manifestă la nivelul unei comunităţi.(…)El gestionează un proces continuu de situaţii în vederea satisfacerii interesului public al unei anumite comunităţi. La nivelul comunităţilor locale, administratorul public, primarul şi consiliul local creează cadrul adecvat identificării problemelor şi propunerii de soluţii pentru remedierea acestora prin elaborarea şi implementarea unor planuri de acţiuni locale poate coordona, organiza şi gestiona activităţile din cadrul primăriei.(…) El participă şi este consultat în procesul de alocare a resurselor materiale, umane, informaţionale, financiare în vederea realizării indicatorilor de performanţă prevăzuţi în contractul de management.(…) Are atribuţii de coordonare a aparatului de specialitate sau a serviciilor publice de interes local”.
Ei bine, din august 2017, Emanuel Oproiu deține funcția de City Manager al orașului Scornicești, cu atribuțiile mai sus amintite. Fără a pune accent pe concursul de împrejurări, politice, evident, care l-au propulsat pe funcția amintită, se cuvine totuși să precizăm că, la vremea respectivă, primarul și City Managerul au avut acceași… simpatie politică. Una galbenă. Ca să fim și mai exacți, primarul a avut o apartenență politică liberală ce a stat la baza candidaturii și, ulterior, a ocupării funcției de edil prin proces electoral, iar administratorul public era/este parte din echipa liberală. Între timp, primarul Scorniceștiului a constatat că e sătul de prea mult galben și a cotit-o ușurel spre Pro România, cu care are legături de… rudenie. Fapt care i-a adus, de altfel, și excluderea sa din PNL, dar nu și pierderea mandatului. Gurile rele spun că, la un moment dat, primarul ex-liberal ar fi bătut întâi pe la ușile PSD-ului, însă Sfântul Petru i-ar fi condiționat intrarea: împreună cu Emanuel Oproiu sau deloc. Și cum Emanuel Oproiu a refuzat, ușa PSD-ului i-a fost trântită. Așa încât, acum în Primăria Scornicești dictează… Pro România. Și Pro România a lui Ion Prioteasa (sau Ion Prioteasa al lui Pro România) decide în urmă cu două luni (n.r. 25.07.2019) că Scorniceștiul nu mai are nevoie de administrator public, același Emanuel Oproiu. Deloc. Și dă să schimbe macazul, respectiv hotărârea HCL de înființare a postului de administrator public, cu o altă hotărâre HCL de desființare a postului. Nu i-a mers. Niciun consilier local nu s-a arătat încântat de ideea primarului și nu l-a suținut la vot (normal, doar în Consiliul Local Scornicești nu există niciun consilier din partea Pro). Cu atât mai mult cu cât city managerul Emanuel Oproiu tocmai a antamat anul acesta 3 proiecte pe fonduri europene importante pentru Scorniceștiul uitat de lume (de altfel, primele și singurele proiecte pe fonduri europene pe care le-a avut vreodată Scorniceștiul): reabilitare blocuri, reabilitarea unei școli și reabilitarea unei grădinițe.
Aș fi vrut să cred totuși că decizia primarului de a renunța la postul de administrator public al orașului a venit pe fondul crizei de bani, aceeași criză care a dus la anularea din pix a festivalului local „Sărbătoarea Pâinii” (la care ulterior și la presiunea consilierilor s-a revenit). Aș mai fi vrut să mai cred că noile proiecte administrative care se datorează administratorului public atârnă mai greu decât criza financiară reclamată de primar. Aș mai fi vrut, finalmente, să cred că influența decizională a primarului Prioteasa nu are nicio culoare politică și nicio poliță de plătit.
Dar între ce ar fi de dorit și ce se întâmplă există o… decizie. Una asumată în mod direct de primarul Ion Prioteasa și secretarul Primăriei Scornicești, sub semnătură, prin care administratorului public Emanuel Oproiu i se aduce la cunoștință încetarea contractului de management. Scurt și lapidar motivat: „neîdeplinirea obligațiilor stabilite în sarcina sa”.

Din păcate, primarul Ion Prioteasa a fost indisponibil (contactat telefonic fiind) să vină cu explicații asupra deciziei sale. Unele menite să devoaleze cu subiect și predicat ce obligații contractuale nu a îndeplinit Emanuel Oproiu. Să știm și noi, și el.
Partea interesantă însă acum urmează: decizia este eliberată cu data de 25 septembrie, iar punerea sa în aplicare poartă aceeași dată. Cu alte cuvinte, ziua emiterii coincide cu ziua conformării, fără nicio perioadă legală de preaviz.
Contactat telefonic, administratorul public demis este la fel de nedumerit:
„Ieri (n.r. 25 septembrie) mi-a fost înaintată dispoziția, urmând să mă conformez imediat. Fără să se țină cont de prevederile codului muncii, de perioada de preaviz stipulată în contract… Nu mi s-a explicat nimic, nu mi-a fost prezentată nicio motivare care stă la baza acestei decizii, ce anume obligații stipulate în contractul de management nu au fost îndeplinite. Probabil n-ar fi trebuit să atrag fonduri europene pentru Scornicești?! Am făcut o adresă prin care solicit să-mi fie prezentate și probate motivele care au stat la baza deciziei de demitere a mea, însă nici până acum nu am primit vreun răspuns. Încă mai aștept și încă mai cred că primarul Ion Prioteasa este un om rațional. Însă sunt ferm hotărât ca, în lipsa unor motivări justificate și îndreptățite, să-mi caut câștig de cauză în instanță”.
Nedumerit sau nu, practic și decizional Emanuel Oproiu este demis. Rămâne însă de văzut dacă Prefectura Olt va da avizul de legalitate pe decizia de demitere emisă de primarul Scorniceștiului.