Florin Iordache, Marius Iancu și Dan Ciocan.
Parlamentari PSD, olteni de frunte aleși, politicieni cu multe griji și preocupări sociale, de la justiție, pâna la buget, finanțe, bănci și… (scuze, nu prea știu ce preocupări parlamentare are dl. Ciocan). Este inoportun să reamintesc mărețele realizări ale lui Florin Iordache „altă întrebare”. Despre Marius Iancu… or fi, dar nu mărețe. Și dacă nu le știm, ne ține la curent consiliera domniei sale, fără prea mult aplomb, pe pagina de facebook a deputatului. Cu Dan Ciocan… aș spune că e altă poveste. Una cu drumuri și asfaltări. Sau că e dintr-un alt film, numai ăla în care a promis vrute și nevrute prin goarna de campanie, nu.
DAR!!
Tot ce știm și ce nu știm despre cei trei parlamentari aflăm simplu, dintr-o semnătură (de fapt, trei). Una la poziția 4 și alte două la pozițiile 32, respectiv 33 pe o listă cu alte 71 de semnături.
Și aflăm că oamenii ăștia, dincolo de orgoliul de politician și aroganța de parlamentar, de grija pentru cetățeni și respectul pentru alegători au o mare frustrare. Una personală, care ține de cursul firesc al vieții, de teribila bătrânețe și de frica de a nu sfârși abandonați și fără bani. Pentru că pensia specială pe care au avut grijă să și-o acorde e posibil să nu le ajungă, copiii și apoi nepoții e posibil să nu-i ajute, lumea e rea, grijile sunt multe și cum ei, oameni cu pretenții crescute și crescânde, au tabieturi la care nu pot renunța, fac acum ce știu că pot. Pentru că pot. Respectiv se asigură. Așa că, după pensii speciale, de ce nu le-ar forța mâna copiilor și nepoților să-i întrețină la bătrânețe? De ce nu prin lege? Și de ce nu cu sabia lui Damocles deasupra capului? Pentru că legea, în forma ei propusă, stipulează clar că „problema achitării pensiei de întreținere de către copiii majori se soluționează pe cale amiabilă sau pe cale judecătorească” iar “fapta unei persoane care încalcă cu vinovăție prevederile prezentei legi referitoare la familie constituie infracțiune și se sancționează conform dispozițiilor Art. 305 din Codul penal”. Respectiv, închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.
În cazul lui Florin Iordache, nici măcar explicația delirantă oferită pentru că și-a pus semnătura pe o astfel de inițiativă legislativă nu l-a dezmințit.
”Nu știu, dacă n-am citit, eu de unde… nu știu despre ce e vorba. Depunem multe inițiative, nu știu. Vedeți că-n expunerea de motive am niște colegi care sunt cap de filă, îi susținem, dar sunt primii care au depus și care au în expunerea de motive ce și cum”.
Marea surpriză a fascinantei inițiative este însă deputatul Marius Iancu. Cel care, deși are doar 47 de ani (mai are deci mult până la senectute), fost economist școlit pe băncile facultății, nu a ezitat să îmbrățișeze, sub semnătură, ideea unui vertebrat al cărui creier microscopic a generat o astfel de inepție. Ce vreau să spun este că, spre deosebire de Florin Iordache care semnează dar nu stie despre ce este vorba, la Marius Iancu parcă altele erau așteptările. Unele care vizau măcar informarea exactă, punctuală și concretă, firească de altfel pentru un intelectual veritabil. Unele care n-ar fi vizat-o, probabil, și pe fiica sa, plecată la o varstă fragedă și căsătorită prin altă țară (nu știi niciodată ce-ți rezervă…bătrânețea). Unele care nu i-ar fi stricat imaginea de băiat la locul său (ăla din Parlament, nu din locuința cu chirie). Unele care nu l-ar fi inclus în turma aleșilor fără viziune și incapabili să-și depășească umila condiție de politicieni limitați. În sfârșit, unele care nu i-ar fi măturat petalele aruncate deja de gurile rele cu mâini vrednice de pe la Olt pe calea spre Primărie. Pentru că acum, volens-nolens, simplul său acord prin semnătură la elaborarea unei legi dobitoace îi va atârna greu, dar tare greu în tolba electorală. Fie pentru Primăria Slatina, cum se zvonește pe la colțurile urbei, fie pentru Parlament. Și numai anul ăsta nu e anul viitor.
Păcat, d.le Iancu! V-ați mocirlit în același troc cu râtanii din politică. Și nici măcar retragerea acestei stupizenii de către PSD-ul speriat de reacțiile românilor nu vă mai spală păcatul. Pardon, semnătura. Iar dacă experiența relativ scurtă nu vă permite să înțelegeți (încă) cum funcționează spălările pe mâini ale fariseilor din PSD de semnăturile naivilor, poate ar trebui să vă schimbați consilierul cu altul care chiar știe să consilieze. Nu de alta, dar oferiți material de campanie pentru următoarele bătălii electorale.